Optikos centras > Ką valgyti, kad išsaugotumėme akių sveikatą?

Ką valgyti, kad išsaugotumėme akių sveikatą?

Tyrimais įrodyta, kad žalios daržovės naudingos akims.
Daugelis jau nuo vaikystės žinome, kad morkos ir mėlynės yra naudingos akyse. Tačiau tai nėra vieninteliai produktai, kurie gali padėti turėti sveikas akis.
Mokslininkų komanda iš medicinos mokyklos prie Harvardo universiteto ištyrė, kad žaliosios lapinės daržovės yra efektyviausias būdas išlaikyti akių sveikatą. Ši išvada mokslininkų priimta atlikus išsamius tyrimus, kuriuose dalyvavo 105 000 žmonių.
Tyrimas vyko 30 metų. Gydytojai stebėjo respondentų akis, kuriems tyrimo pradžioje buvo 40 ir daugiau metų. Paaiškėjo, kad žmonėms, kurie reguliariai valgo žalias daržoves, 20-30% rečiau vystosi glaukoma.
Tai yra todėl, kad lapinės daržovės padidina azoto oksido kiekį organizme, kuris yra būtinas norint reguliuoti akių spaudimą. Azoto oksido trūkumas sukelia glaukomą, todėl Harvardo universiteto mokslininkai primygtinai rekomenduoja reguliariai valgyti žalias daržoves, salotas ir įvairių tipų kopūstus.
Beje, žalios daržovės yra naudingos ne tik akims, bet ir visam organizmui. Šių daržovių sudėtyje esantys antioksidantai ir mineralai valo organizmą, turi teigiamą poveikį virškinimo sistemai, taip pat padeda sumažinti svorį.